Agenda

True Stories Online 2020

Verhalen beklijven. Een verhaal – met personages, een spanningsboog, een diepere betekenis – informeert niet alleen maar laat je ook meebeleven. Stichting Verhalende Journalistiek stelt zich tot doel om verhalende journalistiek oftewel literaire non-fictie in de Nederlandstalige media te stimuleren, zowel in journalistieke producties voor dag-, week- en maandbladen als in boekvorm, voor de radio, internet en televisie. Hoe kan verhalende journalistiek bijdragen aan het verslaan over conflict en oorlog? Hoe kunnen verhalende technieken bijdragen wetenschapsjournalistiek spannender en interessanter te maken voor de lezer? Op 6, 13 en 20 oktober presenteert Stichting Verhalende Journalistiek presenteert drie spraakmakende livecasts in samenwerking met Pakhuis de Zwijger. We spreken met makers van inspirerende verhalende journalistieke producties uit binnen- en buitenland over hoe zij narratieve technieken succesvol inzetten, zonder het waarheidsgetrouwe karakter van de journalistiek uit het oog te verliezen. 

Livecast #3 She Said

20 oktober 2020, 20.30 uur

“Mensen zeiden dat twee vrouwen het Weinstein verhaal hadden onthuld, maar eigenlijk zijn het er drie,” schrijven Megan Twohey en Jodi Kantor in She Said. In dit boek reconstrueren de twee New York Times verslaggevers het meeslepende onderzoek naar Harvey Weinstein, dat in 2017 de #MeToo-beweging opruide. De derde persoon waar ze op doelden is Rebecca Corbett, hun eindredacteur bij de Amerikaanse krant. In deze livecast gaan we onder meer met Corbett in gesprek over de rol van de eindredacteur in het maken van een verhalende productie. Kijk deze livecast vanuit je eigen luie stoel op 20 oktober van 20.30 uur tot 21.30 uur via onze Facebook Live. Of kijk via dezwijger.nl en stel via de Zoom daar live vragen aan onze gasten! Zie je daar! Kaartje kopen? 

Livecast #1 Making For Sama

6 oktober 2020

Oorlogsjournalistiek is uitdagend. Mensen zijn vaak moe van verhalen over dodencijfers en ontploffingen uit conflictgebieden. De makers van For Sama slaagden erin duizenden kijkers diep te raken met hun documentaire over de Syrische burgeroorlog. We gaan in gesprek  met For Sama-maker Waad al-Kateab, een van de hoofdpersonages Afraa Hashem en journalist Fréderike Geurdink over wat verhalende technieken oorlogsjournalistiek te bieden hebben. Kijk deze livecast vanuit je eigen luie stoel hier terug!  

Livecast #2 The Immortal Life of Henrietta Lacks

13 oktober 2020, 20.30 uur

De meeste wetenschapsjournalisten dromen van het verhaal van Rebecca Skloot, auteur van The Immortal Life of Henrietta Lacks. Zij verdiepte zich tien jaar lang in het leven (en de dood) van de vergeten patiënte en haar beroemde cellen. Samen met wetenschapsjournalist Job de Vrieze gaan we in gesprek met Skloot over hoe je een spannend wetenschapsjournalistiek verhaal opzet en de valkuilen van het technische genre. Kijk deze livecast vanuit je eigen luie stoel op 13 oktober van 20.30 uur tot 21.30 uur via onze Facebook Live. Of kijk op dezwijger.nl waar je ook via Zoom live vragen kan stellen aan onze gasten! Zie je daar!

Meestervertellers