Masterclass voor chef-, hoofd- en eindredacteuren: How to get Your Readers to the End of the Story

Op 10 februari geeft de Amerikaanse schrijver en literatuurcriticus John Freeman een masterclass voor chef- en eindredacteuren over hoe je het beste uit auteurs haalt.

Freeman was hoofdredacteur van Granta, de Britse New Yorker, tot hij vorig jaar zijn eigen bookazine startte, Freeman. Freeman, oud-voorzitter van de National Book Critics Circle , en schreef voor bijna 200 Engelstalige publicaties over de hele wereld waaronder de New York Times Book Review, The New Yorker, de Los Angeles Times, The Guardian en The Wall Street Journal.

fotoJohnFreeman-DeborahTreisman

In de eerste editie van zijn bookazine Freeman zijn stukken terug te vinden van onbekende auteurs uit Soedan en Jamaica maar ook van bekende schrijvers als Dave Eggers, Haruki Murakami en David Mitchell. Freeman is dan ook een specialist in het begeleiden van schrijvers. Deze middag legt hij uit hoe hij dat doet – én zet hij zijn toehoorders aan het werk.

‘Ik weet dat jullie niet veel honkbal spelen daar, maar zoals ik het zie, zijn journalisten en eindredacteuren werpers en catchers. De werper is de schrijver, de catcher is de editor. De belangrijkste taak van de eindredacteur of redactiechef is om het beste uit een schrijver te halen. Van goede begeleiding worden verhalen altijd beter.’

Hij gaat in op de rol van de chef/eindredacteur, de relatie met de auteur en ook het opbouwen van een goede spanningsboog in verhalen. ‘Vandaag de dag wordt slechts één op de vier bijdragen in de media geschreven door een vrouw bijvoorbeeld. Als je alleen met auteurs wenst te werken die een kant en klaar product inleveren, zul je nooit die verhalen krijgen die buiten de mainstream vallen.’

De masterclass vindt plaats op 10 februari van één tot vijf in de universiteitsbiliotheek. Er is plek voor maximaal 25 chef- en eindredacteuren. Deze sessie is alleen op uitnodiging. Zou je de masterclass bij willen wonen? Stuur dan een mail naar: secretariaat@verhalendejournalistiek.nl.

De masterclass wordt gezamenlijk georganiseerd door FreeLancersAssociatieUvA Mediastudies, de Vereniging van Onderzoeksjournalistiek en Stichting Verhalende Journalistiek.