Het programma voor de conferentie 2016 staat nu helemaal online: met onder
meer een masterclass hoe je je eigen podcast maakt, onze eerste Kijk- en Luisteravond in De Brakke Grond, en de grote dag in Pakhuis De Zwijger waarop curator Amy O’Leary vijf sprekers introduceert die haar inspireren.

UpWorthy’s hoofdredacteur Amy O’Leary is curator van de conferentie Verhalende Journalistiek: Storytelling in a Digital Age. Amy O’Leary: “De conferentie zal gaan over empathie en storytelling. Empathie en storytelling is ook waar UpWorthy voor staat. Ik denk dat voor de toekomst van de journalistiek empathie nog belangrijker is. Vandaag heeft iedereen altijd toegang tot informatie. Nu is de vaardigheid die een nieuwsbrenger tot journalist maakt, zijn vermogen om een verhaal te vertellen. En empathie is wat de hoofden van mensen verandert.”

Amy O’Leary opent zelf de conferentie, op 22 april in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam, en vertelt hoe ze digital storytelling ziet evolueren. Amy is een van de auteurs van het Innovation report van The New York Times, dat in 2014 verscheen en een koers uitzette voor de toekomst van de krant. Vorig jaar werd ze hoofdredacteur van de website UpWorthy, met een maandelijks bereik van 10 miljoen lezers.

Amy bevindt zich in de voorhoede van de ontwikkelingen op het gebied van
online storytelling. Ze kreeg de opdracht om sprekers uit te nodigen die haar inspireren. Dat zijn: Julie Shapiro (executive producer Radiotopia), Lam Thuy Vo (visual storyteller Wall Street Journal), John Keefe (Senior Editor Data News bij de publieke radiozender WNYC), Kat Chow (mede-oprichter van het bekroonde NPR Code Switch; een ‘social media rockstar’) en Edecio Martinez (visual editor Weather channel, ‘hij introduceerde storytelling en veranderde the Weather channel in een powerhouse’).

Breakout sessies

Op de conferentie zijn er ook breakout sessies in drie zalen, met: Martin Johnson (podcastmaker van de Zweedse populaire variant op Serial, Tim Verheyden (hoofd storytelling bij het Vrt nieuws), Linda Polman (schrijver van onder meer De Crisiscaravaan), Henk Blanken (schrijver van het boek Pistoolvinger en Handboek verhalende journalistiek), Mark Kramer (de Boston Power of Narrative conferentie en het handboek Telling True Stories), Hay Kranen (programmeur bij De Volkskrant) en Suzanne Raes (documentairemaker van onder meer ‘Kom Nader – Boudewijn de Groot’). Voertaal op de conferentie is Engels, er is tijdens de breakout sessies één Nederlands track.

Masterclasses

Op de dag voor de conferentie vinden een aantal masterclasses plaats. Amy O’Leary praat met hoofd- en chefredacteuren over de integratie van internet op de redactie. Julie Shapiro en Martin Johnson gaan aan de slag met journalisten die een radio podcast willen maken. Lam Thuy Vo en John Keefe laten zien hoe je verhalen beter kunt vertellen door gebruik te maken van respectievelijk visuals en data. Kat Chow legt uit hoe redacties door werk te maken van diversiteit – zowel op de werkvloer als in hun verslaggeving – tot betere verhalen komen. Mark Kramer tot slot is weer beschikbaar voor individuele schrijfcoaching. Masterclasses duren allen twee uur – met uitzondering van de podcastdag – en zijn inclusief lunch en een interview met de spreker.

Kijk- en luisteravond

’s Avonds (21 april) vertonen de sprekers hun beste werk tijdens de Kijk- en Luisteravond in De Brakke Grond. Het thema van de avond is Involve me.

Tell me, I’ll forget

Show me, I’ll remember

Involve me, I’ll understand

Tijdens de eerste helft van de avond (om half zes) laten Nederlandstalige makers werk zien en leggen ze uit wat ze daarmee wilden vertellen. Er is werk te zien en te beluisteren van onder meer Tim Verheyden (hoofd storytelling van Vlaamse nieuws op VRT) en Henk Blanken (schrijver van Handboek Verhalende Journalistiek en het boek Pistoolvinger). Na het buffet volgt om kwart voor acht het Engelstalige deel van de avond. Daarop is werk te zien van onder meer Martin Johnson (podcastmaker van de Zweedse populaire variant op Serial, en Edecio Martinez (video-editor die experimenteert met VR bij weather.com). Uw host van de avond is radiojournalist Saar Slegers, die de sprekers uit zal horen over hoe hun productie tot stand kwam.

Het hele programma van de conferentie vind je hier.