De beste verhalende journalistiek van 2021

De beste verhalende journalistiek van 2021

De beste verhalende journalistiek van 2021

De beste verhalende journalistiek van 2021

Eerste ronde inzendingen Meestervertellers 2021 open

zend uiterlijk 30 augustus de mooiste verhalende producties in verschenen voor 30 juni 2021. 

We zijn over de helft van 2021 en er zijn al ontzettend veel mooie dingen gemaakt. Daarom beginnen we alvast met het verzamelen van de mooiste verhalende journalistiek! 

Dus ken jij nog een sterk verhaal? Stuur het ons uiterlijk 30 augustus via het inzendformulier! Dit jaar doen we het net even anders. Je kunt namelijk vanaf nu al verhalen inzenden die in de eerste zes maanden van 2021 zijn gemaakt! In het najaar opent de tweede ronde en kun je de verhalen inzenden die vanaf juli zijn verschenen.

Regels
In deze eerste ronde mogen alle Nederlandstalige journalistieke producties verschenen voor 30 juni 2021 meedoen, zowel geschreven, audio, video of een combinatie van die drie. Je kunt voor deze ronde tot uiterlijk 30 augustus inzenden.

Dus ben jij of ken jij een Meesterverteller? Zend in! Voor meer informatie over Meestervertellers, de criteria en de verhalen van afgelopen jaren – scroll gerust naar beneden!

 

Wat is Meestervertellers?

Meestervertellers is de jaarlijks selectie van de beste verhalende producties uit Nederland en Vlaanderen, een initiatief van Stichting Verhalende Journalistiek. De redactie van Meestervertellers bestaat uit Vlaamse en Nederlandse journalisten en werft zelf actief. Maar ook jij kunt verhalen insturen – een verhaal dat je zelf hebt gemaakt, of een verhaal van iemand anders.

Alle in 2020 verschenen Nederlandstalige journalistieke verhalen kunnen meedingen, zowel geschreven verhalen als (crossmedia)producties in audio, video, of digital only.

Kijk hier de livestream van Meestervertellers 2020 terug!

Samen met De Brakke Grond en De Buren heeft Stichting Verhalende journalistieke een inspirerende avond georganiseerd met de 10 Meestervertellers van 2020. Makers van verrassende en meeslepende verhalen komen vertellen over hun maakproces en worden in het zonnetje gezet door onze fantastische moderator Katinka Baehr. Hoe kozen de Meestervertellers voor een hoofdpersoon? Wanneer begonnen zij na te denken over een spanningsboog? Welke details zorgen ervoor dat het verhaal je onderdompelt?

Neem een kijkje achter de schermen!

📸 Renate Beense 

Benieuwd naar vorige Meestervertellers? Laat je inspireren door de mooiste verhalen in ons archief. 

Archief: 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018 / 2019

De redactie 2020

Ieder jaar opnieuw verheugt de redactie van Meestervertellers zich op de kerstvakantie. We mogen weer! zeggen we dan, en we sturen de verhalen rond die ons het afgelopen jaar opvielen, de zijn ingestuurd of waar we op gewezen werden.

Meestervertellers 2020

De Man en de Maan

door Saar Slegers

Wat gebeurde er net na de oerknal? Voor het antwoord op die vraag moet astronoom Marc Klein Wolt naar de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest. Als hij in zee gaat met opkomende ruimtemacht China, blijkt samenwerken niet zonder risico.

Dwars door Vlaanderen en een rotjaar

door Rik Van Puymbroeck

Rik Van Puymbroeck probeert mijmerend en traag de ziel van Vlaanderen te vatten aan het eind van een historisch jaar, 2020. Daarom maakt hij een wandeling van ruim 474 kilometer door heel Vlaanderen. 

Ruut Weissman: De hoofdpersoon

door Judith de Leeuw

Judith de Leeuw wilde iets toevoegen aan het MeToo-debat met De hoofdpersoon. Door niet te vervallen in een verhaal van slachtoffer en dader, maar de complexiteit van machtsverhoudingen écht recht te doen.

De plantage van onze voorouders

door Maartje Duin en Peggy Bouva

Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van een suikerplantage  in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Credits: Daniel Niessen

Als een hulpeloos vogeltje stond Jaimy bij jeugdzorg voor de deur

door David Hielkema

Twee maanden liep David Hielkema mee bij de ggz-instelling Wij Zijn Broer. Daar zitten jongeren die al maanden niet meer naar school gaan, zich opsluiten op hun kamer en daar drugs en alcohol gebruiken of dag en nacht gamen. 

Ze noemen me Baboe

door Sandra Beerends

Sandra Beerends vertelt met Ze noemen me Baboe een universeel verhaal over liefde en loyaliteit. De film bestaat volledig uit uniek archiefmateriaal en vertelt het verhaal van Alima, die als kindermeisje werkte in de voormalige kolonie Nederlands Indië.

Drie dagen

door Ward Bogaert en Philip Heymans

Elvire wil sterven en heeft euthanasie gevraagd.  In drie dagen tijd vertelt ze haar levensverhaal aan reporters Ward Bogaert en Philip Heymans, en aan Ine Van Wymersch, procureur van Halle-Vilvoorde. Zij zullen het noteren, zodat Elvire eindelijk kan sterven.

Klassen

door Ester Gould, Sarah Sylbing en Daan Bol

Sarah Sylbing en Ester Gould volgen achtstegroepers vlak voor het eindadvies voor de middelbare school. Sommige kinderen worstelen met hun thuissituatie of prestatiedrang. Gelukkig zijn er de zeer betrokken leraren, de mentor en de wethouder. Maar is dat genoeg?

Credits: Linelle Deunk

De politie schoot Rubens op Koningsnacht neer. Hij bleek de verkeerde

door Maud Effting en Willem Feenstra

Nadat Rubens Grouwels is neergeschoten door een agent, stort zijn wereld in. Zou hem dit ook zijn overkomen als hij wit was geweest? Maud Effting en Willem Feenstra reconstrueren die gitzwarte avond en alles wat daaraan vooraf ging. 

No man is an Island

door Emmie Kollau, Imre Ploeg en Ryan Walker

Laurence Fisher woont al 55 jaar op het Canadese eiland Lasqueti.  Wanneer zijn vader op een dag uitvaart met zijn broertjes en zus aan boord en nooit meer terugkeert, erft Laurence een enorm stuk land in het noorden van het eiland. Maar hij heeft geen idee wat hij ermee aan moet. 

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl