Making For Sama

The livecast

Covering conflict in the media can be very challenging. Compassion fatigue towards the media and their reporting on lasting conflicts unfortunately is a reality. People are often tired of the news coming from conflict areas and they have a hard time relating to the numerous victims. Last year the documentary FOR SAMA made a huge impact and attracted a lot of attention and a large audience that got emotionally very affected by seeing the film. 

Oorlogsjournalistiek is uitdagend. Niet alleen omdat het gevaarlijk is voor de makers, maar ook is het lastig de aandacht van het publiek vast te houden. Mensen raken vermoeid van verhalen over dodencijfers en ontploffingen uit conflictgebieden. De makers van For Sama slaagden erin duizenden kijkers diep te raken met hun documentaire over de Syrische burgeroorlog. We gaan in gesprek met journalist Fréderike Geerdink, For Sama-makers Edward Watts en Waad al-Kateab over wat verhalende technieken oorlogsjournalistiek te bieden hebben.

Kijk mee met de livecast vanuit je eigen huiskamer op 6 oktober 20.30 uur via onze Facebook of via de site van Pakhuis de Zwijger. De voertaal van de avond is Engels. 

Naar de livecast

Informatie volgt.

Over For Sama

Still uit For Sama

For Sama (2019) heeft een enorme impact. Deze  internationaal bekroonde documentaire ontroerde kijkers over de hele wereld. Het is een liefdesbrief van Waad al-Kateab aan haar dochter Sama, waarin ze vertelt over vijf jaar opstand in Aleppo, Syrië. Al-Kateab wordt verliefd, trouwt en bevalt van haar dochter, terwijl een gigantisch wereldconflict zich om haar ontvouwt. Met haar camera legt ze ongrijpbare verhalen van verdriet, plezier en overleving vast. Ondertussen probeert ze een onmogelijke beslissing te nemen: vluchten of blijven. Als ze vlucht kan ze Sama een veilig leven geven, maar geeft ze haar jarenlange strijd om vrijheid op. For Sama heeft meerdere internationale prijzen in de wacht gesleept, zoals de Prix L’Œil d’Or voor Beste documentaire in tijdens het filmfestival in Cannes in 2019 en de Grand Jury Award voor Beste documentaire tijdens het Hot Docs Festival. Kijk hier de documentaire zelf op NPO Start. 

Biografie Edward Watts

 

Edward Watts  is een documentairemaker. Hij werd al met een Emmy bekroond, genomineerd voor de BAFTA en heeft meer dan twintig documentaires gemaakt. In zijn films legt hij de focus op ware verhalen van durf, helden en humor van over de hele wereld. Zo maakte hij verhalen over de oorlogsmisdaden in Congo tot de kleurrijke inwoners van de favelasin Rio de Janeiro. In zijn filmmaken streeft hij ernaar de aangrijpende verhalen te vertellen van mensen uit alle windhoeken – altijd met de nadruk op wat iedereen gemeen heeft: onze menselijkheid.   

Biografie Waad al-Kateab

In 2009 verhuist Waad al-Kateab naar Aleppo om marketing te studeren aan de Universiteit van Aleppo. In 2011, als de het protest tegen Assad’s regime door het land waart, leert ze zichzelf te filmen en wordt ze citizen journalist. Ze werkt voor het Channel 4 News in het Verenigd Koninkrijk en verslaat het Syrische conflict. Ook filmt ze vijf jaar lang haar eigen leven in Aleppo. Ze wordt verliefd, trouwt en bevalt van haar dochter Sama – terwijl een gruwelijk conflict zich ontvouwt. Dit wordt de basis van haar internationaal bekroonde documentaire For Sama. In 2016 vlucht ze uiteindelijk uit Aleppo samen met haar man en dochter naar Londen. Daar werkt ze momenteel nog steeds voor Channel 4 News en is leidt ze de campagne #ActionForSama. ⁠Lees meer in haar interview op 2doc.nl. 

Biografie Fréderike Geerdink

Fréderike Geerdink is zelfstandig journalist in Nederland en Koerdistan. Ze schrijft over macht en zij die zich tegen macht verzetten voor onder andere de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Wordt Vervolgd en vele anderen. In haar verhalen staan de stemmen van de gemarginaliseerde groepen centraal, want die hebben volgens Geerdink de eerstehand ervaring van de destructieve kracht van macht. Ook begeleidt ze collega-freelancers in hun journalistieke ondernemerschap. Sinds kort heeft ze, behalve dertig jaar praktijkervaring, ook een master Journalistiek op zak. Ze schreef onder meer het boek De Jongens Zijn Dood, een indringende journalistieke reis naar de kern van de Koerdische kwestie in Turkije dat op de shortlist stond van de Brusseprijs voor beste journalistieke boek van 2015. Voor haar tweede boek Dit Vuur Dooft Nooit (longlist Brusseprijs 2018) dompelde ze zich onder in de wereld van de PKK en beschreef ze de wereld van de gewapende organisatie van binnenuit. 

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl