Verhalen maken, financieren en publiceren

met Ilvy Njiokiktjien

We are sorry, but the content on this page is only available in Dutch.

De masterclass

Binnenkort spreken we fotograaf Ilvy Njiokiktjien over haar langlopende project Born FreeIn 2012 wint Ilvy Njiokiktjien, samen met journalist Elles van Gelder bij World Press Photo de eerste prijs in de Digital Storytelling Contest met hun multimedia verhaal “Afriker Blood. Dit verhaal over een commandokamp voor ultra-rechtse jongeren in Zuid-Afrika is onderdeel van een langlopend project over de ‘born- frees’, de generatie die geboren werd na de afschaffing van de apartheid. In 2016 volgt “One Carefree Nightover scholieren in de wijk Manenberg in Kaapstad, die, ondanks het dagelijks geweld, drugs en armoede, er in slagen om het diploma te halen, al is het maar om naar ‘prom’ te kunnen. 

Njiokiktjien blijft doorwerken aan het project met als doel om te kunnen laten zien hoe het de jongeren vergaat in Zuid-Afrika na afschaffing van de apartheid. In 2019 is het project af en volgt een interactieve long-read, verschillende international publicaties, waaronder National Geographic en NRC, een overzichttentoonstelling in Museum Hilversum, een documentaire van de VPRO en een in eigen beheer uitgebrachte publicatie.  

Tijdens dit gesprek gaat Evelien Kunst met Njiokiktjien dieper in op wat er allemaal bij komt kijken om een langlopend verhaal in eigen beheer te maken en te publiceren. Hoe structureer je het verhaal, hoe wordt het een geheel en wanneer is het af? Maar we gaan het ook hebben hoe je zoiets financiert en hoe je het uiteindelijk gepubliceerd krijgt op zoveel verschillende manieren.

Biografie Ilvy Njiokiktjien

Ilvy Njiokiktjien (1984) werkt als onafhankelijk fotojournalist en multimedia maker vanuit Nederland. Na de School voor Journalistiek in Utrecht ging ze als fotograaf aan de slag. Eerst voor Sp!ts en ANP, later als freelance fotograaf met veel opdrachten in Afrika. Haar landelijke bekendheid werd vergroot toen ze in 2013 werd benoemd tot Fotograaf des Vaderlands.  Njiokiktjien heeft verschillende grote fotografieprijzen gewonnen, waaronder twee awards bij World Press Photo. In 2014 won ze met een foto van de begrafenis van Nelson Mandela als eerste vrouw ooit de Zilveren Camera. 

In haar werk focust ze op hedendaagse kwesties en sociale onderwerpen, met name in Afrika. Haar werk verschijnt regelmatig in toonaangevende nationale en internationale titels als The New York Times, NRC Handelsblad en Der Spiegel. Ze is lid van het prestigieuze fotoagentschap VII Photo Agency en ambassadeur van Canon.  

Voor haar laatste project “Bron Free” volgde Ilvy jongeren die geboren werden rond de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika om te onderzoeken wat de dromen zijn van deze generatie, nu iedereen op papier gelijke kansen heeft. In 2020 wint ze met dit project veel prijzen, waaronder De Zilveren Camera Storytelling 2020 en De Tegel in de categorie Online. Door de  Stichting Verhalende Journalistiek werd zij voor dit project benoemd tot Meesterverteller 2019.

Foto door Jet van Gaal

Biografie Evelien Kunst

Evelien Kunst is een fotografie- en mediaconsultant met meer dan 20 jaar ervaring in de fotografiewereld, marketing en educatie. Zij was directeur van NOOR, een internationaal vooraanstaand fotografen collectief. Werkte voor The Red Dot Agency, een creatief strategisch communicatie bureau. Bij World Press Photo heeft zij als projectmanager op de educatieafdeling jarenlang capaciteitsopbouwende projecten geleid in Afrika en Azië. Momenteel is zij werkzaam als programmamaker voor de Stichting Verhalende Journalistiek waarvoor zij zich, onder andere, bezighoudt met de organisatie van True Stories, een jaarlijkse conferentie met en voor verhalend werkende journalisten. Ook geeft ze regelmatig gastcolleges aan de ‘Danish School of Journalism’ en de Fotoacademie.

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl