Op de avond van 22 november aanstaande spreekt Ted Conover op onze jaarlijkse Gerard van Westerloolezing. Hij heeft verschillende boeken geschreven waarin hij antropologische en etnografische methoden combineert met journalistieke methoden. Vorige week verscheen zijn nieuwe boek Immersion. A writer’s guide to going deep.

Toen Ted Conover begin jaren tachtig voor het eerst illegaal op een trein sprong had hij geen idee wat zijn plan van aanpak zou zijn. Voor het onderzoek van zijn antropologiethesis had hij besloten om langere tijd te leven en illegaal mee te reizen met de zwervers op treinen in Amerika. Iedere dag maakte hij aantekeningen in twee verschillende boekjes. In het ene boekje schreef hij de dingen die hij interessant achtte voor zijn onderzoek, in het andere boekje hield hij een dagboek bij. Het was vooral het tweede boekje dat hij later gebruikte om de best-seller Rolling Nowhere (1984) te schrijven.

immersion boek

Nu, zesendertig jaar later, heeft hij het boek geschreven dat hij toen graag had willen lezen. In Immersion deelt hij naar eigen zeggen de wijsheid die hij door dertig jaar ervaring heeft opgedaan. In al die jaren heeft Conover een reputatie opgebouwd als een van de beste participerende journalisten van zijn generatie. Een van zijn bekendste boeken, Newjack: Guarding Sing Sing (2000) kreeg de National Book Critic Award en werd genomineerd voor de Pulitzer prijs. Voor dit boek werkte hij een jaar undercover als bewaker in een gevangenis. Voor zijn andere boeken, Coyotes (1987), Whiteout (1991) en The Routes of Man (2010) werkte hij ongeveer op dezelfde manier. Zijn boeken blinken uit in de rijke persoonlijke schrijfstijl.

Met veel voorbeelden uit zijn eigen werk, maar ook uit het werk van schrijvers die hij bewondert, zoals de vorige spreker van de Gerard van Westerloolezing, Andrian Nicole Leblanc, geeft hij handvaten voor journalisten om hetzelfde soort projecten te ondernemen. Hij behandelt praktische onderwerpen zoals toegang krijgen en notities maken maar ook persoonlijkere onderwerpen zoals identiteit – hoe presenteer je jezelf, hoe blijf je jezelf – en ethiek – wanneer mag je undercover werken, wanneer niet.  ‘Het is niet een heel lang boek hoor’, zegt hij lachend op Skype. Een boek over schrijven moet niet te lang zijn, vindt hij. ‘Je moet de schrijver tijd geven om te schrijven.’

Tijdens de Gerard van Westerloolezing zal Conover vertellen over zijn werk en inzoomen op de morele afwegingen van “going deep”.

Meer over de schrijver kun je lezen op de website van het boek The New New Journalism.

De kaartverkoop van de Gerard van Westerloolezing is gestart, koop je kaartje in de webshop.

22 november, 20.00u. (inloop vanaf 19.30u.)
Kleine Zaal, Pakhuis de Zwijger

Deze lezing wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsor:

Logo Gravin van Bylandt Stichting