De livecast

Oorlogsjournalistiek is uitdagend. Niet alleen omdat het gevaarlijk is voor de makers, maar ook is het lastig de aandacht van het publiek vast te houden. Mensen raken vermoeid van verhalen over dodencijfers en ontploffingen uit conflictgebieden. De makers van For Sama slaagden erin duizenden kijkers diep te raken met hun documentaire over de Syrische burgeroorlog. Op 6 oktober 20.30 uur voerden we een gesprek met journalist Fréderike Geerdink, For Sama-maker Waad al-Kateab over wat verhalende technieken oorlogsjournalistiek te bieden hebben.

Naar de livecast

Kijk deze True Stories Livecast vanuit je eigen luie stoel hier terug! 

Heb je For Sama nog niet gezien? Geen zorgen, de documentaire is nog te zien op NPO Plus

Over For Sama

Still uit For Sama

For Sama (2019) heeft een enorme impact. Deze  internationaal bekroonde documentaire ontroerde kijkers over de hele wereld. Het is een liefdesbrief van Waad al-Kateab aan haar dochter Sama, waarin ze vertelt over vijf jaar opstand in Aleppo, Syrië. Al-Kateab wordt verliefd, trouwt en bevalt van haar dochter, terwijl een gigantisch wereldconflict zich om haar ontvouwt. Met haar camera legt ze ongrijpbare verhalen van verdriet, plezier en overleving vast. Ondertussen probeert ze een onmogelijke beslissing te nemen: vluchten of blijven. Als ze vlucht kan ze Sama een veilig leven geven, maar geeft ze haar jarenlange strijd om vrijheid op. For Sama heeft meerdere internationale prijzen in de wacht gesleept, zoals de Prix L’Œil d’Or voor Beste documentaire in tijdens het filmfestival in Cannes in 2019 en de Grand Jury Award voor Beste documentaire tijdens het Hot Docs Festival. Heb je For Sama nog niet gezien? Geen zorgen, de documentaire is nog te zien op NPO Plus

Biografie Waad al-Kateab

In 2009 verhuist Waad al-Kateab naar Aleppo om marketing te studeren aan de Universiteit van Aleppo. In 2011, als de het protest tegen Assad’s regime door het land waart, leert ze zichzelf te filmen en wordt ze citizen journalist. Ze werkt voor het Channel 4 News in het Verenigd Koninkrijk en verslaat het Syrische conflict. Ook filmt ze vijf jaar lang haar eigen leven in Aleppo. Ze wordt verliefd, trouwt en bevalt van haar dochter Sama – terwijl een gruwelijk conflict zich ontvouwt. Dit wordt de basis van haar internationaal bekroonde documentaire For Sama. In 2016 vlucht ze uiteindelijk uit Aleppo samen met haar man en dochter naar Londen. Daar werkt ze momenteel nog steeds voor Channel 4 News en is leidt ze de campagne #ActionForSama. ⁠Lees meer in haar interview op 2doc.nl. 

Biografie Afraa Hashem

Afraa Hashem is een van de hoofdpersonages in For Sama en een goede vriend van Waad al-Kateab. Ze heeft verschillende scholen in Aleppo geopend, als schooldirecteur gewerkt en ze overzag psychologische hulpcentra. Tijdens de oorlog besloot ze dichtbij de stad en haar familie te blijven om haar naasten te helpen. Afraa gelooft in het principe van revolutie; in vrjiheid, waardigheid en sociale gelijkheid. Dit heeft haar gemotiveerd om deel te nemen aan het vreedzaam protest. Nu wijdt ze haar tijd aan campagnes die bijdragen aan het herstel en ondersteuning van onschuldige Syrische burgerslachtoffers van de oorlog. Een van deze campagnes is Action For Sama, met als doel de wereldwijde positieve reactie op For Sama om te zetten in actie voor Syriërs. 

Biografie Fréderike Geerdink

Fréderike Geerdink is zelfstandig journalist in Nederland en Koerdistan. Ze schrijft over macht en zij die zich tegen macht verzetten voor onder andere de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Wordt Vervolgd en vele anderen. In haar verhalen staan de stemmen van de gemarginaliseerde groepen centraal, want die hebben volgens Geerdink de eerstehand ervaring van de destructieve kracht van macht. Ook begeleidt ze collega-freelancers in hun journalistieke ondernemerschap. Sinds kort heeft ze, behalve dertig jaar praktijkervaring, ook een master Journalistiek op zak. Ze schreef onder meer het boek De Jongens Zijn Dood, een indringende journalistieke reis naar de kern van de Koerdische kwestie in Turkije dat op de shortlist stond van de Brusseprijs voor beste journalistieke boek van 2015. Voor haar tweede boek Dit Vuur Dooft Nooit (longlist Brusseprijs 2018) dompelde ze zich onder in de wereld van de PKK en beschreef ze de wereld van de gewapende organisatie van binnenuit.

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl