Meestervertellers
De beste verhalende journalistiek van 2016
Inleiding • De tien van 2016
U heeft de Stichting Verhalende Journalistiek niet nodig om u te vertellen dat het een jaar van onwaarschijnlijke winnaars was. Niet Londen won, maar dorpjes als Thurrock en Great Yarmouth: zij stemden ‘leave’ en het Verenigd Koninkrijk dumpte de Europese Unie. Niet New York en Californië wonnen, maar plekken als Trent Woods in North Carolina en McConnellsburg in Pennsylvania: zij rekenden af met het establishment en Donald Trump werd president van Amerika. Het EK voetbal draaide om Wales en IJsland. Een ongeneeslijk ziek jongetje van zes redde het Glazen Huis en lakte de nagels van een samenleving in verwarring.

Een vader laat een brief op de keukentafel achter en verdwijnt, om jaren later op te duiken in Spanje. Een dichter dwaalt door de stad, op zoek naar plekken om onzichtbaar te zijn. Een Nederlandse vrouw woont al jaren alleen op een winderige berg in Turkije. Je oude leven achter je laten en spoorloos verdwijnen. Kan het nog?
Winnaar publieksprijs

Team Gaza
Vijf spelers van een voetbalteam en een journaliste. Een seizoen lang. In Gaza. Een hermetische afgesloten strook land tussen het puin, waar de oorlog ieder moment opnieuw vlam kan vatten.

Einde op de Everest
Afgelopen voorjaar kwamen op de flanken van de Mount Everest onder leiding van de ervaren Nederlander Arnold Coster twee klimmers om het leven.

Altijd vertrouwen
Deze week zijn de Paralympische Spelen in Rio. Roeier Alexander van Holk doet mee. Samen met Sander Pleij kijkt hij vooruit naar de wedstrijd en terug op zijn leven.

Nachttrein naar Basra
Uit het kolossale station van Bagdad vertrekt dagelijks nog maar één trein. Ana van Es stapte in de Basra Express, die wagonladingen geschiedenis achter zich aansleept.

Van golden boy tot total loss
Michael Heemels moest weg als PVV-woordvoerder. Hij had in de kas gegraaid. Dit is zijn verhaal – ook over de gesloten partijcultuur.

Voorbij de dorpel de beestenboel
Mijn twee grootste jongensdromen zullen voor altijd onvervuld blijven. Ik zal nooit een Paniniplaatje zijn en ik zal nooit in eerste klasse spelen.

Het Wilgenhof Geheim
Wat weet radiomaker Joost Wilgenhof eigenlijk over zijn overleden vader? Hij was politie-agent. Maar dat hij ook werkte voor de Binnenlandse veiligheidsdienst, hield hij voor zijn collega’s en gezin verborgen.

4 x 7
De documentairereeks 4×7 is een platform dat juist door z’n beperkingen grote mogelijkheden biedt. De individuele bijdragen zijn nooit langer dan 7 minuten.

Man met de microfoon
Man met de microfoon is het eerste radioprogramma zonder omroep. Radiomaker Chris Bajema gaat op zoek naar verhalen uit zijn eigen stadswijk.