Meestervertellers

De beste verhalende journalistiek van 2016

Inleiding • De tien van 2016

U heeft de Stichting Verhalende Journalistiek niet nodig om u te vertellen dat het een jaar van onwaarschijnlijke winnaars was. Niet Londen won, maar dorpjes als Thurrock en Great Yarmouth: zij stemden ‘leave’ en het Verenigd Koninkrijk dumpte de Europese Unie. Niet New York en Californië wonnen, maar plekken als Trent Woods in North Carolina en McConnellsburg in Pennsylvania: zij rekenden af met het establishment en Donald Trump werd president van Amerika. Het EK voetbal draaide om Wales en IJsland. Een ongeneeslijk ziek jongetje van zes redde het Glazen Huis en lakte de nagels van een samenleving in verwarring.

Meestervertellers 2019

Help jij ons de Meestervertellers van dit jaar te vinden? De redactie van Meestervertellers bestaat uit Vlaamse en Nederlandse journalisten en werft zelf actief. Maar ook jij kunt verhalen insturen – een verhaal dat je zelf hebt gemaakt, of een verhaal van iemand anders. Je kunt het hele jaar door tot uiterlijk maandag 31 december 2019 verhalen inzenden middels dit formulier.

Begin januari 2020 buigt de redactie zich over alle inzendingen. De makers van de geselecteerde verhalen ontvangen uiterlijk half februari 2020 bericht. Tijdens een presentatieavond in maart 2020 worden de tien beste verhalen bekend gemaakt en kiest een publieksjury, bestaande uit vrienden van de stichting, de Meesterverteller van 2019

Archief: 2013 / 2014 / 2015 / 2016 / 2017 / 2018

Een vader laat een brief op de keukentafel achter en verdwijnt, om jaren later op te duiken in Spanje. Een dichter dwaalt door de stad, op zoek naar plekken om onzichtbaar te zijn. Een Nederlandse vrouw woont al jaren alleen op een winderige berg in Turkije. Je oude leven achter je laten en spoorloos verdwijnen. Kan het nog?

 Winnaar publieksprijs

Ester Gould & Sarah Sylbing, Human, Categorie: Bekijken

Team Gaza

Vijf spelers van een voetbalteam en een journaliste. Een seizoen lang. In Gaza. Een hermetische afgesloten strook land tussen het puin, waar de oorlog ieder moment opnieuw vlam kan vatten.

Laurens Samsom & Frederick Mansell, BNN-VARA, Categorie: Kijken

Einde op de Everest

Afgelopen voorjaar kwamen op de flanken van de Mount Everest onder leiding van de ervaren Nederlander Arnold Coster twee klimmers om het leven.

Rik Kuiper, De Volkskrant, Categorie: Lezen

Altijd vertrouwen

Deze week zijn de Paralympische Spelen in Rio. Roeier Alexander van Holk doet mee. Samen met Sander Pleij kijkt hij vooruit naar de wedstrijd en terug op zijn leven.

Sander Pleij, Vrij Nederland, Categorie: Lezen

Nachttrein naar Basra

Uit het kolossale station van Bagdad vertrekt dagelijks nog maar één trein. Ana van Es stapte in de Basra Express, die wagonladingen geschiedenis achter zich aansleept.

Ana van Es, De Volkskrant

Van golden boy tot total loss

Michael Heemels moest weg als PVV-woordvoerder. Hij had in de kas gegraaid. Dit is zijn verhaal – ook over de gesloten partijcultuur.

Huib Modderkolk & Maud Effting, De Volkskrant

Voorbij de dorpel de beestenboel

Mijn twee grootste jongensdromen zullen voor altijd onvervuld blijven. Ik zal nooit een Paniniplaatje zijn en ik zal nooit in eerste klasse spelen.

Lander Deweer, Puskas, Categorie: Lezen

Het Wilgenhof Geheim

Wat weet radiomaker Joost Wilgenhof eigenlijk over zijn overleden vader? Hij was politie-agent. Maar dat hij ook werkte voor de Binnenlandse veiligheidsdienst, hield hij voor zijn collega’s en gezin verborgen.

Joost Wilgenhof, Radio Doc, Categorie: Kijken

4 x 7

De documentairereeks 4×7 is een platform dat juist door z’n beperkingen grote mogelijkheden biedt. De individuele bijdragen zijn nooit langer dan 7 minuten.

Jan Stevens (initiatiefnemer), Canvas, Categorie: Kijken

Man met de microfoon

Man met de microfoon is het eerste radioprogramma zonder omroep. Radiomaker Chris Bajema gaat op zoek naar verhalen uit zijn eigen stadswijk.

Chris Bajema, Manmetdemicrofoon.nl, Categorie: Kijken

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
The Netherlands

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl