De plantage van onze voorouders

door Maartje Duin en Peggy Bouva

Maartje duikt in haar stamboom en ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage. Onder de vrijgemaakte slaven valt één achternaam op: Bouva. Zouden hun nazaten nog leven?

Het verhaal

Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot allerlei nieuwe vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?

Luister hier naar de podcast

Toelichting maker

Maartje Duin: Mijn moeder is van adel en ik heb me altijd wat ongemakkelijk gevoeld over de ongelijkheid die hierin besloten ligt. Toen bleek dat er ook lijnen naar het slavernijverleden door mijn familiegeschiedenis liepen, was mijn eerste reactie: heb ik daarmee ook schuld? Van de familie Bouva leerde ik dat er interessanter vragen te stellen zijn. Wat is er precies gebeurd in die tijd? En hoe kunnen we hier op een normale manier met elkaar over praten?

Peggy Bouva: ‘In Suriname bestaat een gezegde: wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien. Verhalen over het slavernijverleden zijn in mijn familie niet altijd doorgegeven. Men was bezig met overleven, eerst in Suriname, toen in Nederland. Ik ben met Maartje op onderzoek uitgegaan om erachter te komen wie mijn voorouders waren en wat zij hebben doorstaan. We moeten beseffen dat dit verleden nog steeds doorwerkt in het heden.’

Foto’s: Brian van der Leij

Biografie

Maartje Duin (1975) is een bevlogen, originele en diepgravende radio-/podcastmaker. In haar werk behandelt zij niet alleen relevante maatschappelijke thema’s, maar zoekt ze ook in de vorm het experiment op. Ze weet met haar projecten een breed publiek te trekken en mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Maartje’s werk, veelal uitgezonden door de VPRO, werd bekroond met en genomineerd voor prijzen in binnen- en buitenland.

Foto’s: Frank Ruiter

Peggy Bouva (1978) werkt als kwaliteitsmedewerker bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in de podcast ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar.

Toelichting redactie

In ‘De Plantage van onze voorouders’ brengen Maartje Duin en Peggy Bouva twee werelden samen die lang geleden met elkaar, maar tegelijk ook afzonderlijk van elkaar bestonden. Werelden die ver van ons liggen, in tijd en in ruimte.

Maar hoe comfortabel ver dat verleden en die plaats ook van ons weg lijken, toch krijgt de luisteraar acht afleveringen lang het gevoel dat hij betrokken is. Dat Maartjes en Peggy’s gemeenschappelijke verleden ook iets over ons zegt. En over verwondering, over onverwerkt verleden, over generaties overschrijdend schuldgevoel, over framing. ‘De Plantage van onze voorouders’ is een prachtig voorbeeld van hoe je geschiedenis nijpend actueel en persoonlijk kan maken.

Door Ward Bogaert

Meestervertellers

Jaarlijks brengen we de beste Vlaamse en Nederlandse verhalende journalistiek in beeld, tekst en geluid digitaal samen in Meestervertellers.