De eerste narratieve beurs voor een podcast is vandaag uitgereikt aan Jacqueline Maris & Gerrit Kalsbeek met hun podcast-idee “What’s up with the platteland”. Dit gebeurde op het Oorzakenfestival in De Brakke Grond. De narratieve beurs bedraagt € 4000,- voor het ontwikkelen van een verhalende podcast.

Genomineerd voor de prijs waren ook Corlijn de Groot met “De Windroos” en Anne Martens met “In Therapy”. Anne Martens krijgt van de Stichting Verhalende Journalistiek een aanmoedigingsbeurs om haar idee verder uit te werken.

De jury, bestaande uitEef Grob (voorzitter), Kaitlin Prest, Eleanor McDowall, Sven Speybrouck, Saar Slegers waren enthousiast over de 39 inzendingen die binnenkwamen. Ze maakten eerst een longlist van negen inzendingen en kozen daaruit de drie beste ideeën. “Vooral de laatste selectie bleek lastig want alle negen inzendingen moeten er eigenlijk komen”, aldus Saar Slegers tijdens de uitreiking.

De winnende podcast moet een “true crime” detective worden die zich afspeelt op het Nederlandse platteland. De bizarre verhalen en de mysterieuze rol van de verteller die zelf ook een duister verleden heeft, maakten iedereen nieuwsgierig. Het plan was volgens de jury erg verhalend, met oog voor details en verhaallijn. Ook het audio-fragment dat de makers erbij hadden gevoegd zat goed in elkaar en nodigde uit om verder te luisteren. Wat de jury ook belangrijk vond, was dat dit een concept is dat zich goed leent voor een podcast die langere tijd kan blijven bestaan en dat het een breed publiek aanspreekt.

De jury was ook erg gecharmeerd van de andere twee plannen uit de top-3. Vooral het plan van Anne Martens kreeg veel lof. “In Therapy”, een podcast die de therapie van een aantal mensen met psychische problemen wil volgen heeft volgens de jury ontzettend veel potentie. De journalisten hadden vraagtekens bij de haalbaarheid van het plan en besloten daarom om Anne Martens een aanmoedigingsbeurs toe te kennen die ze kan uitgeven aan coaching door een aantal bekende (internationale) podcastmakers.

Lees in het juryrapport waarom de drie ideeën gekozen zijn en ook waarom de jury unaniem koos voor het winnende plan.