Een boek schrijven, hoe doe je dat?

met Patrick Radden Keefe

De masterclass

In maart 2015 schreef Patrick Radden Keefe voor The New Yorker magazine het artikel ‘Where the bodies are buried’ over de in 1972 in Belfast verdwenen Jean McConville.

Jean McConville, moeder van tien kinderen, wordt in 1972 door gemaskerde mannen ontvoerd. Iedereen in de buurt weet dat de IRA verantwoordelijk is voor haar verdwijning, maar niemand durft erover te praten. Deze gruwelijke moord, een van de meest beruchte gebeurtenissen ten tijde van The Troubles, is het begin van het grote verhaal over het bittere conflict dat Noord-Ierland dertig jaar lang in zijn greep hield.

In 2019 kwam op basis van dit verhaal het boek Zeg Niets (Say Nothing) uit. Patrick Radden Keefe portretteert in dit meeslepende relaas radicale en onstuimige IRA-leden. Het boek won de National Book Critics Circle Award for Nonfiction, staat in de top 10 beste boeken van het jaar van de Washington Post en The New York Times en is door Time Magazine uitgeroepen tot beste non-fictie boek van 2019.

Voor True Stories online hebben wij binnenkort een exclusief gesprek met Radden Keefe. Radden Keefe neemt je mee in de research en het maakproces van zijn boek: Hoe heeft hij zijn boek ‘in de steigers’ gezet en gestructureerd? Hoe werkte hij maanden lang aan het maken van scène-overzichten? En hoe houdt hij het narratieve momentum voor de lezers constant vast? Dit en meer binnenkort in de True Stories online podcast!

Luister hieronder alvast een fragment van het boek Zeg Niets (Say Nothing) van Patrick Radden Keefe (credits: Penguin Random House Audio SoundCloud fragment) en bestel het boek (in het Engels of Nederlands) via de online boekenstand van Savannah Bay: de beste verhalende journalistieke boeken, speciaal geselecteerd voor True Stories online!

Biografie Patrick Radden Keefe

Patrick Radden Keefe is schrijver en als journalist verbonden aan The New Yorker. Hij schreef The Snakehead en Chatter, en publiceerde in The New York Times Magazine, Slate en The New York Review of Books. Radden Keefe is commentator voor de BBC. Zijn journalistieke werk is vele malen onderscheiden. Zijn boek Say Nothing is de winnaar van de National Book Critics Circle Award for Nonfiction, staat in de top 10 beste boeken van het jaar van de Washington Post en The New York Times en is door Time Magazine uitgeroepen tot beste non-fictie boek van 2019. 

Foto door Philip Montgomery

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl