Redactie

Voorwoord namens de redactie 

door Romana Abels, februari 2021

Ieder jaar opnieuw verheugt de redactie van Meestervertellers zich op de kerstvakantie. We mogen weer! zeggen we dan, en we sturen de verhalen rond die ons het afgelopen jaar opvielen, de zijn ingestuurd of waar we op gewezen werden. 

Wekenlang zijn we dan van de wereld, ook dit jaar weer. In Nederland en Vlaanderen luisterden we naar bijna vijftig podcasts, bekeken even veel documentaires en series, we lazen nog veel meer artikelen en lieten ons meesleuren in online-producties.

2020 was een eenzaam jaar, kunnen we nu zeggen. Het was het jaar waarin het coronavirus ons deels dwong tot een leven achter onze voordeuren en dat bleek ook uit de inzendingen. We waren onder de indruk van ‘Dwars door Vlaanderen in een rotjaar’, waarin Rik van Puymbroek optekende hoe gewone mensen werden geraakt. 

Maar 2020 was ook het jaar van Black Lives Matter. Ook dat kreeg zijn journalistieke weerslag in producties over het koloniale verleden of over vooroordelen bij de Nederlandse instituties. Zo lazen we het tragische, maar schitterend vertelde verhaal van Rubens, die op koningsnacht door de politie werd neergeschoten, we zagen de verhalen van tientallen kindermeisjes in de bijzondere productie ‘Ze noemen me baboe’ en we luisterden naar Maartje Duin en Peggy Bouva teruggingen naar de plantage van hun voorouders. 

Instituties trouwens die, ook daarin zagen we een trend, met grote regelmaat het individu over het hoofd zien. Die zich keurig houden en regels en geboden en zich weinig aantrekken van de mensen die net niet binnen de normen vallen. Gemangelde mensen die tegen dichte deuren lopen. Mensen zoals Jaimy, die als een hulpeloos vogeltje bij Jeugdzorg voor de deur stond, de kansarme kinderen uit Klassen en een vrouw als Elvira, die in de Drie dagen die ze met Ward Bogaert en Philip Heymans doorbracht geen uitweg meer zag. 

Dit jaar was het de negende keer dat de redactie van Meestervertellers een keus maakte voor de beste Verhalende producties van een jaar journalistiek in Nederland en Vlaanderen. We doen dat omdat we de mooie dingen die gemaakt worden graag nog eens willen belichten, maar ook omdat we deze vorm van journalistiek willen versterken. In een tijd waarin het nieuws vaak snel en vluchtig is, waarin koppen, soundbites en clips vooral clickbait zijn, moet er ruimte zijn voor het grote verhaal dat de kijker, luisteraar of lezer mee de diepte in neemt.  

Een verhaal dat zich uitstrekt over een lange tijd bijvoorbeeld. Luister bijvoorbeeld naar  ‘de man en de maan’. Een verhaal dat wordt verteld als een film, maar waarvan iedere zin of ieder beeld waar is, zoals ‘No man is an island’. Een verhaal waarin vaak, zoals één van onze redactieleden opmerkte, ‘een sprankel van hoop doorklinkt’ of waarin we een hoofdpersoon volgen die een belangrijke ontwikkeling doormaakt, zoals Ruut Weissman in de documentaire van Judith de Leeuw.  

Niet altijd is er bij redacties budget om zulke verhalen te produceren. Dat merken we vooral bij inzendingen uit Vlaanderen, waar overigens in korte tijd een waanzinnige podcast-traditie is ontstaan. Vraag je het ons, dan zeggen wij dat iedere budget-overweging onterecht is. Hoofdredacties die hun mensen liever inzetten op de korte termijn, zien de langdurige waarde van goede verhalen over het hoofd. Die worden verteld en doorverteld, gelezen en herlezen. Die vertellen een verhaal dat gaat over iemand, maar dat tegelijk de tijd en de maatschappij waarin we leven treffend neerzet. 

Deze tien Meestervertellers is dat in 2020 wat ons betreft het allerbest gelukt. Geniet ervan!

De redactieleden van Meestervertellers 2020 

Redactiedag

Op 22 januari kwam de redactie van Meestervertellers samen. Het was een inspirerende en gezellige dag, waarop wij tot een selectie van 10 prachtige verhalen zijn gekomen. Verhalen die tot de verbeelding spreken, staan voor iets groters en je meeslepen tot het eind. Maar ook verhalen die soms de grenzen opzoeken van feit en fictie, de journalistiek uitdagen

Namens de redactie, hartelijk dank voor al jullie prachtige inzendingen. De winnaars worden via onze kanalen en site aankomende weken bekend gemaakt. Houd deze dus goed in de gaten! 

De redactie

Lezen

Romana Abels (Nederland)

Menno Bosma (Nederland)

Kaat Celis (Vlaanderen)

Maarten van Gestel (Nederland)

Marjan Justaert (Vlaanderen)

Roos van der Lint (Nederland)

Xander Stroo (Vlaanderen)

Bram Vermeer (Nederland)

Peter Zantingh (Nederland)

 

Luisteren

Astrid Cornelisse (Nederland)

Ward Bogaert (Vlaanderen)

Tom Hermans (Vlaanderen)

Stef Visjager (Nederland)

Joost Wilgenhof (Nederland)

Kijken

Wouter Van Driessche (Vlaanderen)

Marijntje Denters (Nederland)

Maureen Ho (Nederland)

Sabine König (Nederland)

Elke Neuville (Vlaanderen)

Esther Pardijs (Nederland)

Annabel Verbeke (Vlaanderen)

 

Beleven

Stephanie Bakker (Nederland)

Andries Fluit (Vlaanderen)

Emmie Kollau (Nederland)

Lies Lecomte (Vlaanderen)

Danusia Schenke (Nederland)

Beri Shalmashi (Nederland)

Contact

Adres:

Postbus 15899
1001 NJ Amsterdam
Nederland

E-mail:
info@verhalendejournalistiek.nl