Biografie Chris de Stoop
Chris de Stoop is auteur van fictie en non-fictie. Werk van hem werd in een tiental landen vertaald en werd bekroond met literaire en journalistieke prijzen. Hij werd in 1958 geboren op een boerderij in de Wase polder en studeerde vanaf 1976 Germaanse filologie en Communicatiewetenschappen aan de universiteit in Leuven. Na zijn studies ging hij in 1982 als reporter aan de slag bij het weekblad Knack.
Als auteur debuteerde hij in 1992 met de geruchtmakende bestseller Ze zijn zo lief, meneer, over een internationale bende vrouwenhandelaars. Het boek werd door de BBC tot een documentaire film verwerkt en had verreikende gevolgen in diverse landen: parlementaire onderzoekscommissies werden opgericht, criminele netwerken ontmanteld, nieuwe wetten gestemd. In 1993 getuigde hij hierover op de begrafenis van koning Boudewijn.
In 1996 kwam De Stoop met zijn volgende spraakmakende boek, Haal de was maar binnen, dat ook groot tumult in binnen- en buitenland verwekte. Het is het relaas van zijn verblijf van meer dan een jaar in het milieu van de illegalen in Europa. Het werd vertaald door gerenommeerde Europese uitgeverijen zoals Fisher Verlag in Duitsland en Actes Sud in Frankrijk.
Daarna volgden Ik ben makelaar in hasj, een misdaadverhaal in het drugsmilieu in Antwerpen, en De Bres, een belijdenisverhaal over de teloorgang van zijn geboortestreek en vooral van het polderdorp Doel door de havenuitbreiding. Voor Zij kwamen uit het Oosten, een vertelling over een Albanese sekswerker, ontving Chris de Stoop de Gouden Uil Prijs van de Lezer. Uit het juryverslag: ‘Als volleerd romanschrijver zet hij de geaccepteerde waarheden op hun kop. Dit boek is een prachtige, meeslepende en zorgvuldig gecomponeerde vertelling.’
In 2005 schrijft Chris de Stoop de roman De vuurwerkmeester, een rijk geschakeerde familiegeschiedenis van zeven generaties vuurwerkmakers. In 2007 werd zijn boek Het complot van België, dat vooral over zijn ervaringen tijdens de genocide in Rwanda gaat, genomineerd voor de Ako Literatuurprijs in Nederland. Zijn boek Vrede zij met u, zuster (2010), het verhaal van de eerste westerse zelfmoordterroriste en van de jihadisten naar Syrië en Irak, werd met veel lof onthaald in België en Nederland. In 2012 publiceerde hij Moedermoord, een vertelling over een familiedrama.
Zijn boek Dit is mijn hof (2015), over de neergang van de boeren en de spanning tussen het oude boerenland en de ‘nieuwe natuur’, werd een bestseller. Het werd tot Boek van de Maand verkozen in Nederland (DWDD) en ontving de Vlaamse Boekhandelsprijs. Inmiddels is het ook in Duitsland en Frankrijk verschenen. De Franse vertaling Ceci est ma ferme werd bekroond met de Prix du Livre du Réel voor het beste verhalende non-fictieboek.
Chris de Stoop werkte meer dan 30 jaar voor het tijdschrift Knack, meestal deeltijds, en schreef ruim duizend artikelen, vooral over sociale problemen in binnen- en buitenland. In 2016 nam hij afscheid van de journalistiek met het boek Ex-reporter.
In 2018 verscheen Wanneer het water breekt, een universeel, aangrijpend verhaal over bootvluchtelingen, dat inzoomt op één boot, één groep, één familie. Het verhaal van een visser en zijn dochter, die hun vaderland Vietnam ontvluchtten. Maar ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee. Een verhaal over de diepe breuk die migratie is.
Erg positief ontvangen werd Het boek Daniel in september 2020. Het is verhalende non-fictie over Chris de Stoops oom Daniel, een bejaarde boer die vermoord werd door een jeugdbende, en van het proces tegen de jonge daders. Het boek wordt verfilmd. In 2021 werd het genomineerd op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs.
In 2021 ontving Chris De Stoop in Amsterdam ook de Oeuvreprijs voor onderzoeksjournalistiek. Met zijn oeuvre van veertien boeken heeft hij volgens de jury ‘het publiek geschokt, wetten veranderd, parlementaire agenda’s bepaald en een vorst tot tranen toe bewogen. En belangrijker: ze hebben de mensen die vermalen worden door de powers that be hun eigen verhaal, hun eigen waardigheid en hun eigen rechten teruggegeven.’
Zijn nieuwste non-fictieboek Hemelrijk verscheen op 3 februari 2022. Het is het aangrijpende verhaal van een zorgcentrum in de Kempen, dat na een sinterklaasbezoek catastrofaal door coronabesmettingen wordt getroffen. Chris de Stoop, zelf jarenlang mantelzorger, met ook een coronadode onder zijn naasten, brengt een ingetogen reconstructie van het drama, vermengd met zijn eigen familie-ervaringen.